Cum alegi cea mai buna cafea?
5 (100%) 4 votes

cafea (bautura preparata) este influentata de multi factori cum ar fi: tipul aparatului, modul de preparare, granulatia cafelei macinate, temperatura la care se prepara, felul in care au fost pastrate si ambalate boabele etc. Cand detii un espressor automat casnic sau de birou, de regula, poti folosi orice fel de cafea vending sau cafea profesionala.
Cafeaua vending este cafeaua ce se utilizeaza in automatele destinate spatiilor publice iar cafeaua profesionala este cea folosita in espressoarele profesionale din baruri si restaurante.

In automatele vending se foloseste de regula o cafea cu un procent ridicat de robusta. Robusta este o cafea cultivata in Africa ce se distinge prin tarie, bogata in crema si mai putin aromata. Cafeaua robusta este mai putin apreciata decat arabica insa are avantajul pretului, fiind mai accesibila.

Cafeaua arabica se distinge prin aroma, gust dulce, parfumat si persistent. Contine mai putina cofeina, este pretentioasa la preparare, fiind utilizata mai degraba in espressoarele profesionale de bar. Se cultiva in America de Sud si are un pret mai mare decat robusta.

Din combinatia lor, in anumite conditii de prajire si sortare rezulta o cafea potrivita pentru toate gusturile si espressoarele.

In automatele vending se foloseste de regula cafea robusta iar combinatia ideala este de 30% arabica si 70% robusta. Cafeaua rezultata este si aromata, cu tarie potrivita si pret rezonabil. Peste aceste proportii, o cafea boabe cu procent mai mare de arabica este mai greu de reglat in aceste tipuri de automate.

Dar invers? Sa folosim o cafea preponderent robusta in expresoarele profesionale? Ca si functionalitate, profesionalele pot face cafea din orice tip de boabe, doar ca robusta, fiind responsabila pentru crema, va conduce la o cafea cu crema exagerata si cu un gust aspru, chiar amar.

Din experienta de pana acum am ajuns la concluzia ca expresia cea mai buna cafea este subiectiva. Am invatat ca daca o cafea e excelenta pentru unii, aceeasi cafea este slaba calitativ pentru altii. Cati oameni, atatea pareri. Unii apreciaza o cafea cunoscuta, altii spun ca au incercat si nu au fost multumiti. Astfel, o cafea este excelenta sau nu in functie de tipul ei si automatul care o prepara, dar si subiectiv evaluata de consumator.

Pentru ca am primit foarte multe cereri de recomandari in comentariile de mai jos, am decis sa scriem aici cateva din recomandarile nostre in materie de cafea boabe:

Pentru automate de cafea vending va recomandam: Ics cafea boabe, Covim Orocrema si Granbar, Carraro Marrone si Rosso, Garibaldi Espresso Bar, Tchibo Creme Suisse, El Mundo, Lavazza Gusto Forte Vending

Pentru Ho.Re.Ca (profesionale de bar): Lavazza Super Crema, Crema e Aroma Espresso, Gold Selection, Pienaroma, Illy, Bazzara GranCappuccino, Pellini Top

Pentru acasa: Lavazza Crema e Aroma, Qualita Rossa, Qualita Oro, Crema Ricca, Tierra, Crema e Gusto, Gran Aroma, Super Crema, Gold Selection, Jacobs Kronung, Dallmayr, Illy.

122 Thoughts on “Cum alegi cea mai buna cafea?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *