Cum sa intretii un espressor impotriva depunerilor de calcar

Ai un espressor in utilizare sau tocmai ai achizitionat unul?

Afla cum poti sa-l protejezi de calcar si sa salvezi banii tai in loc sa-i dai la service. Citeste urmatorul articol in care vei descoperi 2 metode simple pentru intretinerea espressorului tau.

Atunci cand ti-ai achizitionat un espressor si acesta se infunda de calcar, aceasta problema nu intra in garantie. De ce? Pentru ca depinde de apa pe care o folosesti. Service-ul nu este responsabil de faptul ca tu nu ai folosit apa fara calcar sau nu l-ai protejat impotriva acestor depuneri.

Ce ar trebui sa faci pentru a evita aceasta problema?

1. Previi depunerile de calcar

–  folosind filtrele cu rasini speciale, recomandate de producator.

De exemplu pentru anumite espressoare de la Saeco, Lavazza si Gaggia poti folosi filtrul Brita Intenza. Acesta se monteaza in vasul de apa. Apa din rezervor trece prin acest filtru care retine calcarul. In timp, proprietatile filtrulului se diminueaza si necesita a fi schimbat conform volumului de apa indicat. In mod normal filtrul ar trebui schimbat o data la 2 luni.

Pentru espressoarele de la Jura poti folosi filtrele Claris Blue, White sau Smart. Pentru espressoarele Lelit poti folosi Filtru de purificare apa MC747.

In cazul automatelor vending si al espressoarelor profesionale, puteti folosi filtre care se monteaza la reteaua de apa. Exista 2 categorii de filtre:

  • Cu rasini regenerabile (noi comercializam filtru manual DVA de 8 litri) care contin rasini ce isi recapata proprietatile de dedurizare prin regenerarea periodica cu sare.
  • Cu carbune activ ce se consuma fiind necesara inlocuirea lor dupa o anumita perioada de timp, in functie de volumul si duritatea apei. Din aceasta categorie, noi comercializam filtre 3M, Brita si Bestmax.

2. Efectuezi periodic operatiunea de decalcifiere,

de indepartare a calcarului depus. Este important sa ai espressorul curat si sa nu ai probleme de utilizare. Nu ne place sa auzim ca espressorul tau nu mai curge. Nu ne dorim sa iti indicam un service care sa iti rezolve problema. Sfatul nostru este sa folosesti solutii recomandate pentru decalcifiere. Exista un mit in domeniu care spune ca trebuie sa folosesti produsele de intretinere ale producatorului. Foloseste ce doresti, numai foloseste! Daca espressorul este in garantie, respecta instructiunile din manualul de utilizare si foloseste ce-ti recomanda producatorul. Avem disponibile solutii de decalcifiere de la Heitmann, Saeco, Jura, Gaggia, Ceragol.

Cum se realizeaza decalcifierea espressoarelor?

In cazul unui espressor clasic, vei realiza aceasta operatiune manual. Foloseste solutia de decalcifiere pe care o diluezi cu apa in rezervorul espressorului, conform indicatiilor de pe decalcifiant. Foloseste de regula ¾ din rezervor cu o solutie omogena. Porneste espressorul si treci o ceasca de solutie prin el (prin grupul de cafea sau prin steamer). Repeta operatiunea la interval de 15 minute pana cand folosesti toata solutia. Este preferabil ca espressorul sa fie oprit in timp ce solutia actioneaza pentru indepartarea calcarului, deoarece aceasta este mai eficienta la temperaturi mai mici. Dupa terminarea solutiei, clateste cu apa curata.

Espressoarele automate au program automat de decalcifiere. Este de ajuns sa realizezi solutia pentru curatare, sa accesezi programul si sa astepti indicatiile afisate descrise si in manualul de utilizare.

Cum se realizeaza decalcifierea automatelor de cafea vending si profesionale?

La automatele vending este inutila folosirea produselor de decalcifere ca in cazul espressoarelor. Ele se curata in alt mod. La o anumita perioada de timp, in functie si de duritatea apei folosite, componentele circuitului hidraulic se demonteaza si se curata pe rand cu ajutorul unor solutii profesionale. Poti folosi de ex D20 detartrant fara sa il diluezi, pentru indepartarea calcarului.

Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine iar depunerile de calcar ale espressorului nu te  vor impiedica sa savurezi zilnic cafeaua preferata.

51 thoughts on “Cum sa intretii un espressor impotriva depunerilor de calcar

  1. De dragul marketingului se poate spune ca sunt bune si acele solutii! Insa, daca te uiti pe eticheta, toate contin acid citric, adica sare de lamaie. Cea mai buna solutie ever, este cea facuta dintr-o lingura de sare de lamaie la un litru de apa! Clatit bine dupa si gata! Solutia a fost experimentata de-a lungul timpului de multi experti pe forumurile internationale si nu ataca boilerul!

  2. Si cafeua se poate face la ibric. De ce ne mai trebuie espressoare? Si otetul se foloseste sa indeparteze calcarul si e mai usor de procurat. Aceste solutii contin acid citric dar sunt special concepute si usor de folosit. Oricum nu costa mult, dar cu siguranta se merita.

  3. 🙂
    Ce inseamna special concepute? Sunt oameni versati ai domeniului care de 10…15 ani decalcifiaza (corect) cu sare de lameie si aparatele merg ok si astazi! E drept ca suntem pe un blog al unui magazin si nu poti denigra solutiile vandute insa se pot face experimente oricand! NU exista diferente intre produsele dedicate si sarea de lamaie folosita corect! Precizez ca ma refer doar la semiautomate!

  4. Are dreptate Liviu, aceste solutii sunt doar pentru a aduce un ban in plus pe langa vanzarea expresorului.
    Decalcifierea cu acid citric ia amploare si in lumea vendingului, in afara se fac astfel de curatari periodic pentru a preveni blocajele circuitului hidraulic.
    Sarea de lamaie este mult mai ieftina si nu cred ca e mai greu de utilizat :))
    Usor de procurat: de regula toti avem in bucatarie.

    In schimb nu recomand otetul, este ineficient.

  5. Daca vrei o cafea cu spuma,cea mai buna si eleganta solutie este espressorul PHILIPS SENSEO.Acest aparat foloseste paduri cu cafea de dimensiunea 62 mm,care se gasesc in trei sortimente la LIDL,la pretul de 9,9 lei punga de 16 buc.,deci 0,625 ron/cafea.Se mai gasesc si la KAUFLAND,METRO(n-am mai verificat in ultima vreme) si pe net de la toti producatorii de cafea.Eu primesc din Olanda aceste paduri,produse de DOUWE EGBERT si ma costa 0,4 ron/buc.Aceste espressoare s-au vandut si la LIDL,cand erau magazinele PLUS la pretul de 240 lei.Folosesc acest tip de aparat din 2007 si sunt foarte multumit de el din urmatoarele motive:1.calitate constanta a cafelei cu multa spuma 2.nu te mai murdaresti cu indepartarea zatului si nici nu risti infundarea canalizarii chiuvetei 3.decalcifierea cam dupa 250 de cafele sau la aprinderea sensorului de avertizare(modelele care au )se face foarte usor cu produse uzuale dupa indicatiile din instructiuni.Nu s-au stricat pana acum,am doua,unul cu senzor pentru decalcifiere.Au din punctul meu de vedere un singur „defect”-din cele cu rezervor de 0,75l poti face numai 4-6 cafele/zi iar din cele cu 1,2 l, 6-8 cafele,deci trebuie sa umpli zilnic rezervorul daca faci mai multe cafele.

  6. Tocmai am cumparat in decembrie un espresor de la Lidl,nah ca e de productie germana,si nu a costat mai mult de 300 de lei.
    Mi-e ciuda ca nu am atatia bani sa cumpar unul performant.
    Dar,mereu ma confrunt cu aceleasi probleme.
    De unde cafea espresso,si nu orice fel de cafea ci una care sa fie spumoasa,cand iese din espresor,dar si aromata?
    Ce este la Lidl,ma refer ca cafelele espresso,sunt vreo 2 tipuri,nu fac spuma si nici aroma nu au!!!!
    Am incercat tot felul de conbinatii cu diferite tipuri de cafele,de pilda Fortuna si Dallmayr este singura combinatie care mi-a dat o cafea spumoasa.
    Cum locuiesc in mediul rural,nu prea am de unde procura cafea espresso,in afara de Lidl si Plus.
    Spuma nu face intotdeauna la fel,gandesc ca nu pun de fiecare data aceeasi cantitate si nu o presez la fel de bine,uneori e mai spumoasa alteori mai putin,numai ca de doua zile nu imi mai face spuma deloc,si vreau sa ma impusc.:-((
    Azi am cumparat o punga de cafea boabe Stretto espresso de 1 kg si mi-am zis ca gata am rezolvat-o cu spuma…..pana am ajuns acasa !
    Espresorul Silver Crest de la Lidl nu-mi mai face nicio spuma,mai mult de atat,cand apa fierbinte trebuie sa fie filtrata prin cafea,abia curge si se aude un fasait ca si cum pe undeva rasufla.
    Gust excelent are cafeaua,dar lipseste spuma si,cel putin pentru mine este esentiala,daca nu vad si simt spuma nici nu-mi vine sa mai beau cafea.
    Nu sunt mare cafengiu,mai multa cafea facuta am aruncat decat am baut,si asta pentru ca uneori cafeaua nu are spuma,intr-o zi am aruncat 8 cafele pana am reusit sa obtin o cafea spumoasa.
    N-am cantar sa cantaresc 7 grame de cafea de fiecare data si cum espresorul nu este automat sa se opreasca singur cand cafeau este gata,trebuie sa stau de straja in fata lui si din ochi sa-l opresc cand cred eu,desi spuma uneori ma mai inducea in eroare,in sensul ca era multa spuma si putina cafea.
    Probleme,probleme,probleme,dar spuma a disparut!
    Sa fie oare vorba de depunere de calcar?
    Espresorul il am din decembrie 2012,deci enou.

  7. Am și eu un espressor Silvercrest de la LIDL și după câteva luni de utilizare mi-a apărut aceeași problemă: nu mai făcea cremă. Soluția a fost să demontez filtrele în care se pune cafeaua(scoți cele trei șuruburi de dedesubt) și să-i curăț orificiile care se pare că s-au înfundat. Greșeala a fost că nu am îndepărtat cafeaua din filtru și să-l spăl după fiecare utilizare.

  8. Spuma depinde de cafeaua folosita care ar trebui sa fie speciala de expresso. Eu am tot expresor de la Lidl si imi face foarte multa spuma care rezista mult in ceasca. Eu folosesc Segafredo si Lavazza, dar spuma mi-a facut si cu Jacobs si cu Belarom (din Lidl). Insa am observat ca daca nu tasezi bine cafeaua, nu iese asa multa spuma

  9. Valeu ce bine ca am gasit pe cineva care are espressor de la Lidl!
    Sper doar sa mai intri aici sa comunicam putin pe tema espressorului.
    Primul espressor l-am dus inapoi caci nu mai facea spuma deloc si abia mai iesea apa.
    Am folosit eu acid citric crezand ca s-o fi depus calcar,dar tot nu a mers dupa ce l-am curatat.
    Azi era gata sa-l duc si pe al doilea inapoi si eram hotarat sa cer banii,mie unul mi se pare cam …sensibil espressorul asta de la Lidl,daca tasezi prea tare cafeaua nu mai face spuma deloc,trebuie sa nu pui nici prea multa nici prea putina cafea,nici prea tasata nici prea netasata.
    Aseara nu mai facea deloc spuma,am incercat cu 4 tipuri de cafele toate pentru espressor si nema spuma.
    Azi,inainte sa-l bag in cutia lui,am zis sa mai fac totusi o cafea si ce sa vezi?
    Mi-a facut spuma…nu l-am mai dus.
    Cert e ca espressoarele astea sunt cam sensibile.
    Am cumparat si Lavazza,face spuma nu zic nu,are aroma puternica de cafea,dar,dar,dar ii lipseste aroma specifica anumitor cafele cum ar fi Jacobs Fortuna sau Dallmayr.
    Am si cafelele espresso de la Lidl dar sa fie ele afurisite nu fac deloc spuma,daca pui doar Belarom in espessor nu face nici spuma iar aroma nici atat,de aia este si ieftina,ca-i de proasta calitate.
    Espressorul tau face nazuri uneori?
    Adica ti s-a-ntamplat sa nu iti faca spuma macar o data?

  10. Am expresorul Spidem – Trevi Chiara, de 1 an şi jumatate si abia ieri l-am decalcifiat. La noi in zona este o apa dura si am folosit apa de la robinet pentru prepararea cafele. Inca functioneaza, dar a inceput sa curga apa pe sub el (pe la corpul de cafea) şi am zis sa incerc cu decalcifierea, Am folosit o lingura de sare de lamaie la 1 l apa, si am procedat cum scrie mai sus lasand solutia cate 15 min in boiler. Cand am scos apa dupa 15 min, nu mi s-a parut sa aiba calcar dizolvat in ea, adica era tot transparenta si nu avea nicio modificare de culoare. Oare nu a fost eficienta sarea de lamaie? Am vazut pe youtube ca se lasa 30 min apa cu solutie in boiler si apoi se scotea, cate o cana. Cum este mai corect? Si o intrebare cu privire la folosirea expresorului, este bine ca dupa ce face cafeaua sa fie stins sau poate ramane cu butonul pornit. Intreb, pentru ca la mine de multe ori ramane pe pornit ore intregi.

  11. AM SI EU UN APARAT PHILLIPS SENSEO SI NU STIU CARE ESTE PROBLEMA CU EL DAR…SCOATE F F PUTINA APA,CURG CATIVA STROPI,FACE PUTINA SPUMA SI GATA,FOLOSESC PAD-URI AMAROY,ARE AROMA DAR NU CURGE SUFICIENTA APA,OARE DE CE?

  12. Vai ce ma bucur pentru ca am gasit acest articol… nu atat articolul cat unul dintre comentarii m-a ajutat nespus… Nu am stiut ca sarea de lamaie este un bun decalcifiant ! Am un aparat Ufesa si de ieri incepuse sa nu mai scoata toata cafeaua, facea un fel de aburi interesanti si iesea jumate din cantitatea de cafea… Am incercat adineauri cu sare de lamaie si … am reusit ! Functioneaza ca uns ! Multumesc de ajutor !

  13. Prevenirea aparitiei depunerilor de calcar trebuie sa fie o preocupare a posesorului chiar din prima zi de folosire a aparatului de cafea.

    Folosirea de filtre de dedurizare a apei este obligatorie. In acelasi timp trebuie urmate instructiunile de intretinere din manualul de utilizare al aparatului. Sunt proceduri simple si la indemana oricui.

    Daca iti doresti o viata cat mai lunga a aparatului de cafea, decalcifierea periodica este si ea o operatie preventiva buna, chiar si in cazul utilizarii de filtre, iar intervalele de repetare sunt date de gradul de utilizare a aparatului.

    Doar asa mentii aparatul in viata cat mai mult timp si in acelasi timp te asiguri de o calitate ridicata cafelei preparate.

  14. La o masina de cafea AEG Caffè silenzio mi-a aparut ledul rosu ptr.decalcifiere.Am facut operatia cu decalcificator pe baza de acid citric respectand procedeul.Problema e ca nu dispare ledul rosu,adica imi cere sa decalcific in continuare.Daca are cineva idee ce este de facut.Multumesc.

  15. – Foarte folositor articolul cat si comentariile.
    – Se poate folosi zeama de la o lamaie stoarsa?

    Ref. decalcifiere masina de cafea AEG Caffè silenzio cred ca nu ai lasat ca aparatul sa isi faca ciclul complet.
    Un ciclu complet te obliga sa stai cca 30 min langa aparat.
    Exemplu, vorbind la modul general (pentru a nu face reclama la alte marci):
    – pornire aparat
    – golire rezervor
    – preparare solutie cca 1 litru
    – apasare pe butonul de decalcifiere cca 5 sec, pana palpie toate ledurile
    – rotire maneta pentru apa fiebinte (abur) (anterior se pregateste un recipient de colectare apa evacuata)
    – urmeaza ciclul de curatire cca 30 min
    – dupa ce s-a golit solutia ledurile palpaie
    – se roteste maneta de apa fierbinte (abur) pe 0
    – se umple rezervorul cu apa curata
    – se roteste maneta de apa fierbinte (abur) (anterior se pregateste un recipient de colectare apa evacuata)
    – urmeaza clatirea
    – la golire suntem avertizati de leduri
    – se roteste maneta de apa fierbinte (abur) pe 0 si aparatul se inchide singur

    Daca ciclul se intrerupe, ledul de averitzare decalcifiere ramane in continuare aprins, pana se face un ciclu complet.

  16. Va rog ajutati ma cu o info: pot lasa espreesorul mai multe ore in functiune de ex. 8 ore fara sa fac cafea? Am un idea de la saeco.

    1. Personal, nu cred ca este o problema ca il tineti pornit 8 ore. Daca aveti Ideea Cappuccino de la Saeco in bar, legat la retea, merita insa sa luati un dedurizator pentru a elimina problemele legate de calcar

  17. Am un expresor DeLonghi EC221.b si pentru curatare vreau sa cumpar un filtru care sa nu aiba gauri ca la sita. Imi recomandati, va rog, un furnizor?
    Multumesc anticipat

  18. Dragilor va dau un sfat,folositi ptr.expresoare doar Apa de izvor plata Meses.Va rog sa verificati si voi contine procent mic de calciu.Este foarte buna ptr.aparate de cafea.Mult mult succes.

  19. Buna ziua.Am si eu o masina de cafea DeLonghi magnifica,achizitionata la mina a doua, si de vreo citeva saptamini ma confrunt cu o problema,si anume ,clipeste intermitent ledul care indica ca este calcar depus in boiler.Am incercat diferite metode la sugestiile unor persoane din diferite forumuri,si anume am incercat atit cu otet cit si cu sare de lamiie si vazind ca ledul continua sa clipeasca am cumparat de la Selgros de la raionul de masini de cafea o solutie de decalcifiere.am ajuns acasa si am urmat instructiunile de pe flacon si au iesit citeva bucatele de calcar intr-adevar dar ledul continua sa pilpiie.Imi poate spune cineva ce sa fac in continuare?Exista riscul sa se strice sau pot face in continuare cafea ca si pina acum? Mentionez ca este modelul DeLonghi Magnifica 400b.Astept cu nerabdare raspunsuri.

  20. Exact același problema am si eu ca si Iulian cu mențiunea ca Delonghi Magnifica Esam 4000 este cumparat nou din dec 2014 deci a funcționat 3 luni pana s a aprins ledul rosu de la decalcifiere.Am facut procedura cu solutia originala si ledul a rămas tot aprins.Va rog sa mi dati niste sugestii

  21. Am un aparat siemens S20.Becul de la clean este aprins rosu.Cum procedez pentru decalcifiere,sau ce inseamna asta,trebuie curatat?

  22. pt cei cu Delonghi Magnifica,in instructiiunile de folosire scrie ca dupa 3 luni se aprinde automat acel bec intermitent care indica faptul ca trebuie facuta decalcifiera aparatului.”5. Apăsaţi tasta care palpaie şi ţineţi-o apăsată cel puţin 5 secunde
    pentru a confirma introducerea soluţiei şi începeţi
    decalcifierea. Ledul din interiorul tastei rămâne pornit
    neintermitent pentru a indica pornirea programului de
    decalcifiere iar ledul pâlpâie pentru a indica rotirea
    mânerului vapor în poziţie I.
    6. Rotiţi mânerul vapor în sens invers acelor de ceasornic în
    poziţie I: soluţia de decalcifiere iese din cappuccinator şi
    începe să umple recipientul de dedesubt.
    Programul de decalcifiere execută automat o serie de
    limpeziri şi intervale pentru îndepărtarea reziduurilor de
    calcar. Este normal ca între o limpezire şi următoarea, să
    treacă suficiente minute în care maşina rămâne inactivă.
    După aprox. 30 de minute rezervorul de apă este gol şi apar
    afişajele intermitente a ledurilor şi ; rotiţi mânerul
    vapor în sensul acelor de ceasornic până la sfârşit de cursă în
    poziţia O. Aparatul este acum gata pentru un proces de limpezire cu apa curata

  23. Pentru decalcifiere se folosesc indicatiile din cartea aparatului pt. aceasta operatiune, nu le mai aveti download de pe net. Numai bine

  24. Pentru Iulian si Daniel.
    Nu ati facut procedura de decalcifiere correct. De aceea nu se stinge becul. Am patit si eu acelasi lucru, prima data. Ulterior am reluat procedura si s-a stins becul.

  25. Am un automat zanussi brio .i.mi da din cand in cand ” non erogabile” la cafea lunga si scurta , daca selectez altceva .sa mai intalnit cineva cu problema asta?

  26. Am un automat zanussi brio .i.mi da din cand in cand ” non erogabile” la cafea lunga si scurta , daca selectez altceva merge .sa mai intalnit cineva cu problema asta?

    1. „Non erogabile” inseamna „nu se poate livra”. Daca apasati pe o tasta automatul va spune ce eroare are. De ex Non erogabile, lista guasti (lista erori), vuoto aqua (lipseste apa). Daca nu merge cafea scurta si lunga, mai mult ca sigur automatul are o problema legat de cafeaua boabe.

  27. Am un espresor Primotecq de la FUST, – http://www.fust.ch/fr/p/cuisine/machines-a-cafe-et-machine-de-the/machines-expresso/primotecq/em-1819-e-red-8133679.html

    Nu stiu cat conteaza asta dar are urmatoarea defectiune: Pornesc butonul de Power, pompa porneste, baga apa in boiler si ar trebui sa se opreasca, si sa astept sa se faca becul verde pentru a face cafeaua. Dar la mine pompa nu se mai opreste si imi baga apa in vasul de jos.

    Stie cineva de unde este defectul.

  28. Am un aparat bialleti cf 40 mokona si abia iese apa cate un strop pe ca facea ca la abur iesi ce anume s aintamplat ca de curatat lam curatat si deschis tot aparatul ? mai putin piulita aceea . Va rog ajutati-ma !!!

  29. Buna ziua de curand am primit un expresor krups siziliana si de cum l-am pornit ledul pe decalcifiere de culoare rosie a stat aprins.ciudat este ca el a fost decalcifiat cel putin asa mi s-a spus.cum pot reseta sau decalcifia expresorul ca instructiunile sunt doar in engleza si nu ma ajuta cu nimic acele pictograme,multumesc

  30. Am un expresor Nemmo..Cafe de l opera…a mers foarte bine…dar o inceput sa incalzeasca apa prea tare…iarbecul nu se mai stinge…mie frica ca explodeaza….la noi in oras nu exista service…un domn care se ocupa cu intretinerea exprwsoarelor la un bar..mi a dat o solutie la 1 l care diluata cu 1 l de apa am bagat o in rezervor….a iesit multa spuma….dar tot apa se incinta foarte tare….trebuie sa l opresc eu ..ca mie teama ca explodeaza…va rog un sfat ..ce ar putea fi?…va multumesc

  31. Am achizitionat la mana a doua un espresor automat De Longhi cu care n-am avut probleme vreo trei ani.Am fost foarte multumita de el pana de curand cand , dimineata cand il pornesc, parca pierde presiune .Se aude un fasait. Cafeaua si-a pierdut din tarie si asta pentru ca,am observat cand am scos tavita cu zat,zatul nu mai iese ca o ”pastila”, e imprastiat peste tot, nu mai e colectat in recipientul special si este aproape uscat.Practic , in loc de zat este tot cafea.Mai pot face ceva cu acest aparat sau trebuie un altul? Daca ma puteti ajuta macar cu un raspuns…Multumesc.

  32. Eu am achiztionat in urma cu doua luni un aparat KRUPS EA 8108, si intampin acceasi problema cu ledul de calcifiere care ramane aprins. Am golit de vreo 3 ori rezervorul de apa cu solutie insa degeaba.

  33. Buna ziua de 2saptamani mi-am cumpărat un espressor manual westwood l-am în filetat capacul expresoi intr-o parte nici cafea nu a ieșit mi sa blocat nici sa il deșurubez nu pot ma ajuta cineva sa blocat pur si simplu

  34. Am si eu um aparat philips senso si sta mereu beculetul on-off aprins dar nu mai curge apa deloc atunci cand dau sa fac,cafea.a mai patiy cnv asa?

  35. Am un expresor Philips Senseo, si din pacate mi s.a blocat capacul unde trebuie sa pun pastila. ..Dar deja era înăuntru una…nu stiu cum sa il desfac..ajutați.ma !!!!!!

  36. Salut! Am un aparat Tassimo Bosch expresor cafea(capsule)…am folosit o solutie pentru decalcificare…ceva cu un miros parfumat puternic,si am reusit sa curat de calcar, insa acum miroase puternic a solutie..am dat autoclean cu accesoriul ala galben,,am dat de cel putin 50 de ori sa faca o „cafea” (apa fierbinte) si inca miros aburii a solutie..care imi da un sfat cum pot sa curat? Va multumesc

  37. Salut.Am un espressor delonghi e 221 b, folosesc cafea espresso dar nu face spuma, decat fff putina, in sensul ca prin orificii cafeaua este picurata, nu curge cu presiune si lin.Aveti solutii?
    Multumesc

    1. Probabil espressorul macina cafeaua foarte fin si din acest motiv nu curge. In acest caz ar trebui sa reglati rasnita. O alta cauza ar fi ca espressorul dvs are piatra. Pentru aceasta problema ar trebui sa il decalcifiati (curatati de calcar)

  38. Buna ziua.De black friday 2016 am achizitionat un expresor DeLonghi Magnifica esam3000.Am incercat zeci de tipuri de cafea boabe dar calitatea cafelei este slaba.Mentionez ca este cremoasa dar nu are tarie desi este setat pe maxim ca,cantitate cafea.Exista o problema a dozajului la aparat?Am incercat cu mai multe nivele de macinare dar fara rezultat.O solutie?Va multumesc anticipat pt raspunsuri.

    1. Buna ziua. Pentru a obtine o cafea mai tare aveti urmatoarele posibilitati: cafeaua sa fie mai scurta (un espresso are 30 ml), cafeaua sa fie macinata mai fin astfel incat un espresso de 30 ml sa curga in 25 de secunde (nu mai mult, nu mai putin), cafeaua sa fie preponderent robusta (robusta este responsabila cu gustul tare, aspru).

  39. Buna ziua am un expresor automat de cafea Jura impresa s9 si tot ami arata ecranu ca tre sal decalcifiez..am pus un litru de apa cu 2 linguri sare de lamaie si tot iam dat si clatire si pe ceai ..pe toate..dar cand ai dau drumu tot asa ami spune..nam facut ceva cum trebuie? Ami puteti spune pas cu pas cum trebuie sa al fac? Va multumesc.

  40. Intenţionez să cumpăr o râşniţă Lelit PL 043 MMI, pe care s-o folosesc exclusiv pentru espressor. Este potrivită’, nu greşesc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuiri