În cele mai vechi timpuri, intr-o regiune a Etiopei numită Koffe, oamenii descopera minunatul arbore de cafea. A fost inițial considerat un aliment, iar apoi, triburile est-africane au folosit boabele de cafea pentru proprietățile sale benefice. În combinație cu grasimea animală, obțineau o pastă pe care războinicii o foloseau ca energizant in timpul războaielor. Tamaduitorii, in jurul anului 1000, au început sa utilizeze cafeaua în scop de medicament, apoi sub forma unui vin obținut din fierberea  fructelor de cafea uscate, fermentate în apă.

Cu trecerea timpului, cafeaua a devenit cunoscuta in intreaga lume, iar ritualul cafelei a capatat mai multe beneficii, cum ar fi:

  1. Protejează împotriva anumitor boli

Un consum regulat de cafea impiedica apariția diabetului zaharat, boala Parkinson si cancerul de colon. Datorita efectului vasodilatator, combate durerile de cap minore. Acest lucru se datorează prezentei antioxidantilor, raspunzatori pentru aceste probleme.

Triglonina, substanța care dă gustul amarui al cafelei, este o substanta antibacteriana si antiadeziva, ce previne formarea cariilor dentare.

Un consum regulat de cafea creeaza o protecție pentru apariția cancerului de san, datorita efectului pe care il are asupra hormonilor feminini, iar in cazul barbatilor poate ajuta în privinta cancerului de prostata, sa nu dezvolte forme grave.

  1. Îmbunătăteste memoria

Studiile recente au demonstrat ca un consum ponderat de cafea ajuta la imbunatatirea memoriei de scurta durata, deoarece exista o legatura stransa intre cafeina si modul in care creierul uman functioneaza. Cafeina activeaza partea sistemului nervos care imbunatateste capacitatea de memorare si de concentrare.

  1. Energizează și măreste pulsul

Întotdeauna preferam cafeaua dimineța, deoarece sporește atentia si ne binedispune. Cofeina activează și stimuleaza sistemul nervos, fapt care duce la secreția de adrenalina. Contine proteine, lipide si carbohidrati, ce produc serotonina, asa-numitul hormon al fericirii. Nivelul de cofeina dintr-o ceasca îmbunatateste ritmul inimii și rezistenta la efort.

  1. Înfrumusetează pielea si elimina celulita

Dupa ce consumati cafeaua, puteti folosi zatul pentru a obține propria modalitate de exfoliere, ieftina si eficienta, prin crearea unor masti, benefice pentru ten, cat si sani. Cremele anticelulitice contin cafea, iar zatul va poate ajuta sa va aplicati un tratament acasa, impotriva celulitei.

  1. Va poate face sa traiti mai mult

În urma studiilor realizate, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces in toate cazurile. O ceasca de cafea ne aduce zilnic un aport de vitamine, cum ar vitamina B5, B2, B3, B1, Potasiu si Mangan.

Aceste beneficii sunt recunoscute pentru un consum mediu de cafea, excesul poate fi daunator, iar studiile au fost realizate la nivel epidemiologic și arata asocieri, asadar, pentru o viata sanatoasa, moderatia este cheia!

Daca v-a placut acest articol, va rugam sa dati un share pe Facebook.
Daca sunteti iubitor de cafea si doriti sa achizitionati cafea boabe pentru consum propriu sau aveti o afacere, va recomandam EspressoCafe.ro, magazinul online specializat unde gasiti o gama variata de produse.

Director de vanzari si fondator Espresso Cafe, pasionat de dezvoltare web, marketing online si autor al articolelor de pe acest blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *