In prezent exista o gama foarte diversificata de espressoare si automate de cafea. De cele mai multe ori, in fata unei oferte atat de extinsa, clientul este pus in dificultate sa aleaga cel mai potrivit espressor. Acest ghid isi propune sa explice si sa clasifice tipurile de aparate pe categorii mai usor de inteles consumatorului.

1. Espressoare pentru acasa

Aceste tipuri de espressoare se gasesc in categoria “Espressoare Manuale”, si “Espressoare automate”. Espressoarele casnice se pot grupa in 4 categorii: espressoare fara pompa, espressoare cu pompa, aparate cu capsule de cafea si espressoare automate.

Espressoarele fara pompa sunt similare cu filtrele de cafea. Ele prepara o cafea in 3-4 minute. Presiunea apei se realizeaza pe baza aburului.

Espressoarele manuale cu pompa sunt aparatele de cafea destinate consumului casnic (2-10 cafele/zi) ce pot oferi un espresso autentic, in 30-40 sec, pe baza presiunii de 15 bar creata de pompa. Ele functioneaza cu cafea macinata- in general, si cu monodoze de cafea (pastile de cafea, cialde) – cele mai evoluate. De regula calitatea lor creste o data cu pretul, un espressor mai scump fiind mai fiabil in timp datorita componentelor sale. Deasemenea, calitatea cafelei este diferita la un espressor ieftin fata de cel cu un pret mai ridicat. Intretinerea lor este foarte importanta deoarece necuratat la timp un espressor se poate umple de calcar destul de repede.

Aparatele cu capsule sunt espressoare relativ nou aparute pe piata. Acestea sunt similare cu espressoarele clasice cu pompa insa cafeua se obtine pe baza utilizarii capsulelor de cafea. Aceste tipuri de aparate ofera avantajul prepararii unui espresso de calitate superioara datorita capsulelor ce contin cafea macinata, dozata identic de fiecare data. Important de mentionat este faptul ca fiecare producator isi personalizeaza tipul de capsule pe care le utilizeaza aparatul si de cele mai multe ori, acestea nu se potrivesc de la un tip de espressor cu capsule la altul. Unele capsule par chiar identice insa modul de perforare al acestora difera de cele mai multe ori.

Espressoarele automate sunt aparatele de cafea cu rasnita incorporata. Cafeaua boabe este proaspat rasnita, dozata automat astfel incat un espresso se poate obtine la o simpla apasare de buton. Acestea sunt prevazute cu grup de cafea si pot oferi 2 espresso simultan. Cele mai evoluate din domeniu sunt espressoarele automate cu rezervor de lapte inclus ce pot realiza un cappuccino sau latte machiatto la o singura apasare de buton, fara a muta ceasca din pozitia initiala (one touch). Automatul preia laptele condensat din vas, il incalzeste si il ofera sub forma de spuma de lapte peste care toarna un espresso.

2. Espressoare pentru birou

La un birou, de regula, consumul este ceva mai ridicat decat acasa. Se pot folosi espressoare clasice insa in acest sector sunt preferate cele cu capsule sau cele automate. Espressoarele automate sunt destinate unui consum mai ridicat si ofera o cafea rapid. Intretinerea lor este deasemenea facila, aparatul indicand momentul in care trebuie curatat si realizand automat acest proces. Espressoarele automate sunt recomandate pentru un consum de max 30 cafele pe zi.

3. Aparate profesionale de bar

Deoarece in acest sector consumul este ridicat, este necesara folosirea unui automat potrivit. Barurile si restaurantele cele mai pretentioase folosesc aparate profesionale de bar la care sunt necesare folosirea rasnitelor separate. Fiind profesionale acestea pot rezita la un consum ridicat de cafele pe zi, putand realiza chiar si 6 cafele simultan. Cea mai buna calitate a cafelei se poate obtine la aceste tipuri de aparate. Cand alegeti un profesional de bar, este important de cunoscut faptul ca aveti nevoie deasemenea de o rasnita profesionala si de un dedurizator pentru a evita problemele legate de calcar.
In baruri mai mici se pot folosi automate de cafea cu rasnita incorporata. Acestea se gasesc in categoria “Automate bauturi calde” si sunt semiautomate. Prezinta avantajul usurintei in utilizare insa calitatea cafelei este mai scazuta.

4. Automatele pentru spatii si institutii publice

Denumite si automate vending, aceste tipuri de aparate de cafea sunt intalnite in spatii cu trafic ridicat. Ele pot fi prevazute cu sisteme de plata si consumatorul isi poate procura singur cafeaua sau bautura calda dorita. Paharul, paleta si zaharul sunt distribuite deasemenea automat. Calitatea cafelei realizata este medie avand in vedere pretul acestor produse si cafelei utilizata. Automatele vending noi nu sunt prevazute cu sisteme de plata, acestea fiind optionale. Se pot achizitiona separat atat cititor de fise (jetoniera) cat si cititor de bancnote. Deasemenea este de mentionat faptul ca standard, acestea sunt alimentate la reteua publica de apa. Daca acest lucru nu se poate realiza, atunci cu ajutorul unui kit de apa, ele pot fi alimentate dintr-un bidon extern. Daca se poate lega la retea, exista posibilitatea montarii unui dedurizator pentru a evita problemele cu calcarul. Cu cat un automat este mai complex, cu atat el poate oferi mai multe tipuri de produse si are capacitati mai mari. Un aspect important in alegerea marcii este posibilitatea procurarii pieselor de schimb. Este extrem de important sa ai un partener dispus sa te ajute cand te confrunti cu vreo problema sau ai nevoie de o piesa de schimb.

5. Automatele de bauturi reci

De regula acestea apar in spatii unde exista deja un automat de cafea. Aceste automate se pot clasifica in 2 categorii: automate de snacks si bauturi reci, care pot raci pana la 5 grade Celsius si automate de snacks, mancare si bauturi reci care pot raci pana la 1 grad Celsius. Pot functiona cu sistem de plata independent (master) sau folosindu-se de sistemul de plata al automatului de cafea (slave). Produsele au preturi variabile iar aceste automate impun folosirea unei jetoniere capabila sa ofere rest.

Director de vanzari Espresso Cafe, pasionat de dezvoltare web, marketing online si autor al articolelor de pe acest blog.

One Thought on “Cum sa alegi espressor-ul de cafea potrivit”

  • Interesant articolul , iar avand in vedere ca ma aflu in situatia de a cauta cat mai multe detalii privind expressoarele de cafea ma vad nevoit sa va intreb in ce tip de aparat ar trebui sa investesc pentru a il putea utiliza in spatiul public? (ceva de genul comerciant ambulant)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *