Cafeaua Arabica vs. Cafeaua Robusta

arabica robusta (7)

Cele peste o suta de specii de cafea pot fi rezumate in doua mari tipuri: Cafeaua Arabica si Cafeaua Robusta. Desi pentru majoritatea consumatorilor de cafea intre cele doua tipuri de cafea diferenta ar putea sa o faca doar gustul, totusi, exista si alte diferente majore intre ele:

  1. Asadar, gustul este cel care diferentiaza, in principal, cele doua tipuri de cafea. In timp ce Robusta are un gust mai puternic, intepator, mai amar, bogat in aciditate, Arabica este mai aromata, dulceaga si usor mai delicata.arabica robusta (2)
  2. Mai mult de 75% din productia de cafea vanduta la nivel global este de origine Arabica, iar aproximativ 25% este cafea Robusta. Brazilia este cea mai cunoscuta tara pentru productia de cafea Arabica, in timp ce Vietnam este recunoscuta pentru cafeaua de tip Robusta.arabica robusta (4)
  3. Robusta contine de doua ori mai multa cofeina decat Arabica. La prima vedere, mai multa cofeina ar trebui sa fie ceva pozitiv, care sa-ti sporeasca energia mai rapid. Ei bine, un grad mai mare de cofeina atrage de la sine un gust mai amar, ceea ce face cafeaua Robusta mai dificil de consumat.
  4. Totusi, cafeaua Robusta este mai usor de cultivat. Aceasta poate creste si la altitudini mai joase, spre deosebire de Arabica si este mai putin vulnerabila in ceea ce priveste daunatorii si factorii climatici.
  5. Mai mult, arborele de cafea Robusta da un randament mai mare, respectiv produce mai multe fructe (boabe) decat Arabica.arabica robusta (5)
  6. Din punct de vedere al pretului, Arabica este de doua ori mai scumpa decat Robusta, tocmai pentru ca se cultiva mai greu, este nevoie de mai multi ani pentru ca arborele de cafea sa ajunga la maturitate, productia este semnificativ mai mica decat Robusta, dar si pentru gustul sau mai fin, aromat.arabica robusta (1)
  7. Robusta este cultivata exclusiv in Emisfera Estica, cu precadere in Africa, Indonesia, Vietnam, in timp ce Arabica se cultiva atat in Africa si Papua Noua Guinee, dar mai ales in America Latina. Columbia, Brazilia sunt cateva dintre cele mai cunoscute tari unde se cultiva cafea Arabica.
  8. O alta diferenta intre cele doua tipuri de cafea o reprezinta forma bobului de cafea. Mai exact, bobul de cafea Arabica este mai mare si mai oval fata de bobul mai mic si mai rotund al cafelei Robusta. In plus, exista o diferenta in ceea ce priveste structura celor doua tipuri de cafea, ceea ce ar putea explica de ce ambele cafele, sub aceleasi conditii, se prajesc diferit.arabica robusta (3)
  9. Arborele de cafea Arabica creste de la 2.5 pana la 4.5 m inaltime, are nevoie de o temperatura cuprinsa intre 15 – 24°C si in jur de 1200-2000 de mm de precipitatii anuale. Spre deosebire de Arabica, Robusta are intre 4.5 – 6.5 m inaltime, are nevoie de temperaturi ceva mai ridicate intre 18 – 36°C si precipitatii mai mari de 2200-3000 mm/an.arabica robusta (6)
  10. Cafeaua Arabica se dezvolta cel mai bine la o altitudine de 600-2200 m, in timp ce Robusta se dezvolta foarte bine la altitudini cuprinse intre 0 si 800 m.

Sursa: thekitchn.com, theroasterspack.com, coffeechemistry.com

Daca v-a placut, va rugam sa distribuiti:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Distribuiri