cafea arabica vs cafea robusta

Cele peste o suta de specii de cafea pot fi rezumate in doua mari tipuri: Cafeaua Arabica si Cafeaua Robusta.

Desi pentru majoritatea consumatorilor de cafea intre cele doua tipuri de cafea diferenta ar putea sa o faca doar gustul, totusi, exista si alte 9 diferente majore intre ele:

1. Asadar, gustul este cel care diferentiaza, in principal, cele doua tipuri de cafea. In timp ce Robusta are un gust mai puternic, intepator, mai amar, Arabica este mai aromata, dulceaga si usor mai delicata.

cafea aromata

2. Mai mult de 70% din productia de cafea vanduta la nivel global este de origine Arabica, iar aproximativ 30% este cafea Robusta. Brazilia este cea mai cunoscuta tara pentru productia de cafea Arabica, in timp ce Vietnam este recunoscuta pentru cafeaua de tip Robusta.

Tarile producatoare de cafea

3. Robusta contine de doua ori mai multa cofeina decat Arabica. La prima vedere, mai multa cofeina ar trebui sa fie ceva pozitiv, care sa-ti sporeasca energia mai rapid. Ei bine, un grad mai mare de cofeina atrage de la sine un gust mai amar, ceea ce face cafeaua Robusta mai dificil de consumat.

4. Totusi, cafeaua Robusta este mai usor de cultivat. Aceasta poate creste si la altitudini mai joase, spre deosebire de Arabica si este mai putin vulnerabila in ceea ce priveste daunatorii si factorii climatici.

5. Mai mult, arborele de cafea Robusta da un randament mai mare, respectiv produce mai multe fructe (boabe) decat Arabica.

arbore de cafea
Arbore de cafea

6. Din punct de vedere al pretului, Arabica este de doua ori mai scumpa decat Robusta, tocmai pentru ca se cultiva mai greu, este nevoie de mai multi ani pentru ca arborele de cafea sa ajunga la maturitate, productia este semnificativ mai mica decat Robusta, dar si pentru gustul sau mai fin, aromat.

7. Robusta este cultivata exclusiv in Emisfera Estica, cu precadere in Africa, Indonesia, Vietnam, in timp ce Arabica se cultiva atat in Africa si Papua Noua Guinee, dar mai ales in America Latina. Columbia, Brazilia sunt cateva dintre cele mai cunoscute tari unde se cultiva cafea Arabica.

8. O alta diferenta intre cele doua tipuri de cafea o reprezinta forma bobului de cafea. Mai exact, bobul de cafea Arabica este mai mare si mai oval fata de bobul mai mic si mai rotund al cafelei Robusta. In plus, exista o diferenta in ceea ce priveste structura celor doua tipuri de cafea, ceea ce ar putea explica de ce ambele cafele, sub aceleasi conditii, se prajesc diferit.

bob arabica vs bob robusta
Diferenta intre bobul de arabica si bobul de robusta

9. Arborele de cafea Arabica creste de la 2.5 pana la 4.5 m inaltime, are nevoie de o temperatura cuprinsa intre 15 – 24°C si in jur de 1200-2000 de mm de precipitatii anuale. Spre deosebire de Arabica, Robusta are intre 4.5 – 6.5 m inaltime, are nevoie de temperaturi ceva mai ridicate intre 18 – 36°C si precipitatii mai mari de 2200-3000 mm/an.

10. Cafeaua Arabica se dezvolta cel mai bine la o altitudine de 600-2200 m, in timp ce Robusta se dezvolta foarte bine la altitudini cuprinse intre 0 si 800 m.

Fiecare cafea are particularitatile ei iar iubitorii de cafea evalueaza subiectiv in functie de ceea ce prefera: aroma sau tarie.

Oricare ar fi insa preferata ta, fie cafeaua arabica fie cafeaua robusta, pe Espresso Cafe gasesti o gama variata de cafea.

Poti alege cafea boabe de top, amestec de arabica si robusta, 100% arabica de origine sau cafea de specialitate.

Spune-ne intr-un comentariu mai jos care este cafeaua ta preferata si de ce.

4 Comentarii la “Cafea Arabica vs Robusta. Care este preferata ta?”

 • Nu am stiut aceste detalii, instructive dealtfel.
  Noi suntem fanii marcii Davidoff , respectiv cea Rich Aroma, care noua ni se pare perfecta.
  Deci: Arabica.

 • Bună ziua!!! Eu sânt adepta unei cafele bune chiar dacă e mai scumpă. Sant băutoare de expresso si preferata mea esteArabica!!! Bineînțeles achiziționată de pe site-ul dvs!!!!

  • Buna ziua,
   Va multumim pentru mesaj si ne bucuram ca va place cafeaua arabica si apreciati gustul placut al acestei cafele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *