Cafeaua Arabica este cea mai apreciată și cea mai cultivată cafea din lume. Ea are o aromă şi o savoare mult mai rafinate fata de alte soiuri. Consumul de cafea a crescut în medie cu 1,2% pe an începând cu anul 1980. Cafeaua Arabica este o cafea care poate fi servită la orice oră, datorită conținutului moderat de cofeină.

Cafeaua arabica îşi are originea în Etiopia iar de aici s-a răspândit în întreaga lume. Este cultivată în toate zonele tropicale şi subtropicale. Regiunea care numără cele mai multe plantaţii de cafea arabica este America Latina unde Brazilia detine 70% din productia mondiala de cafea  si domina piata cafelei din anul 1840.

Arborele de cafea Arabica crește la altitudini cuprinse între 900 şi 2000-2500 de metri şi este deosebit de sensibil la căldură, umezeală și daunatori. Cu cât arborele creşte la altitudini mai mari, cu atât caracteristicile organoleptice sunt mai interesante. Arborele de cafea arabica înflorește odată cu venirea anotimpului ploios, iar după 8-9 luni fructul de culoare roşu aprins, este copt. La fiecare ploaie pornește din nou inflorescența şi putem avea pe același arbore flori, fructe crude și coapte. Culesul trebuie făcut cu multă atenție.

Forma bobului de cafea este alungită; concentraţia în cafeină este de 0,9-1,7%. Cand este preparată, cafeaua arabica are un gust delicat si aromat. Aromele naturale pe care le găsim în acest fruct sunt arome de citrice, de vanilie şi de cireşe, dar şi un retrogust de ciocolată sau caramel. Aceste arome sunt rezultatul procesului de prăjire si specific originii cafelei. Prajirea cafelei arabica este blândă pentru a se obţine un gust fin şi aromat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *