Cafea arabica vs cafea robusta
Rate this post
Scurt istoric
Conform legendei, in secolul 9, Kaldi, un cioban etiopian si-a gasit caprele agitate, in jurul unui arbust cu fructe de padure rosii. Fructe de padure de pe arbust au fost cauza euforiei caprelor sale şi după acesta a încercat el însuşi fructele de padure, si a descoperit efectul lor stimulator. Fructele de padure au fost apoi utilizate de către călugării de la o manastire din apropiere pentru a rămâne treji în timpul orelor lungi de rugăciune.Ele au fost distribuite la alte mănăstiri şi apoi exportate si în străinătate. Astfel s-a nascut cafeaua.Boabele de cafea sunt semintele arborelui de cafea din familia Rubiaceelor, specie care cuprinde aproape 80 de soiuri, din care se cultiva in scopuri industriale patru, si anume: Cafea Arabica, Cafea Robusta, Cafea Liberica si Cafea Maragogype. Cele mai utilizate tipuri de cafea sunt arabica si robusta. Cele doua soiuri se diferentiaza prin intensitate, gust, miros si continutul de cofeina.

Unde se cultiva

Desi multi cred ca Arabica provine din peninsula arabica, totusi cafeaua arabica provine din Etiopia. Se dezvolta cu precadere intre 900 si 2000 metrii altitudine cu unele excelptii in Etiopia. Brazilia, Columbia, Etiopia, America Centrala, Mexic, India si Africa de Est sunt cele mai cunoscute zone unde se produce cafeaua Arabica.

Cafeaua robusta se cultiva in Africa de Vest de-a lungul râului Congo pana pe platoul Ugandei. Acesta crește la altitudini mai mici decat Arabica – 200 – 600 de metri – chiar dacă, uneori, pot fi găsite în locuri mai mari de 1500 de metri, așa cum se întâmplă în Uganda.

Proportii mondiale de productie

70% din productia de cafea din lume o reprezinta cafeaua arabica iar 30% o reprezinta cafeaua robusta.

Cum arata boabele

Boabele Arabica se disting usor de cele Robusta, sunt mai mari si au o forma ovala aproape perfecta, cu o suprafata neteda si lucioasa.
Boabele de cafea Robusta sunt mici, colorate in brun deschis si au o forma neregulata.

Caracteristici distinctive

Cafeaua arabica de deosebeste in primul rand de cafeaua robusta prin aroma. Cafeaua arabica este de calitate superioara ce se distinge printr-o aroma puternica, gust dulce, delicat cu arome de ciocolata, caramel si fructe. Continutul de cofeina variaza intre 1,1% si 1,7%.
Cafeaua robusta se distinge prin tarie, cu un gust profund, putin amarui si aroma mai putina. Continutul de cofeina este ridic, aproape dublu fata de arabica, intre 2% si 4%.

Unde se folosesc

Ambele tipuri de cafea se pot folosi in orice domeniu.
Arabica se utilizeaza in general acasa, la birou si in domeniul profesional horeca (hoteluri, restaurante, baruri, cafenele etc)
Robusta se utilizeaza mai ales in automate vending unde in combinatii cu arabica ofera un amestec ideal pentru aceste tipuri de automate. Deasemenea este foarte folosita pentru a se obtine cafeaua instant.

tari producatoare de cafea

16 Thoughts on “Cafea arabica vs cafea robusta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *